NY LAG 2 April 2019: BISTÅNDSBEDÖMDA TRYGGHETSBOENDEN
För att möta de demografiska utmaningarna behövs inte bara fler bostäder för äldre, utan även fler alternativa boendeformer. Detta är något som regeringen tagit fasta på i den nya lagen om biståndsbedömda trygghetsboenden som trädde i kraft den 2 april 2109. Citat ur lagrådsremissen:
”Biståndsbedömda trygghetsboenden är en särskild boendeform för äldre människor som främst behöver stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service. Genom lagen förtydligas kommunernas möjligheter att inrätta särskilda boenden som är anpassade och utformade för äldre som inte behöver heldygnsvård, men som inte längre upplever det som tryggt att bo kvar i det egna hemmet. Ett ytterligare syfte med förslaget är att bryta den isolering som många av de äldre som bor kvar hemma lider av.”
Lagen är visserligen inte tvingande, men i kombination med kooperativ hyresrätt som upplåtelseform, representerar den nya lagen ett stort och viktigt steg i ambitionerna att skapa drägligare livsvillkor för våra allt fler äldre.
"PLUSBOENDEN"
I alla väsentliga delar överensstämmer begreppet biståndsbedömda trygghetsboenden med det som många kommuner kallar "plusboenden". Dessa brukar beskrivas som "en tillgänglighetsanpassad och social boendeform för äldre med tillgång till gemensamhetslokal och värd/värdinna som en gemensam social resurs. Viktigt är också en god närmiljö med tillgång till kommunikationer, service, rekreationsplatser och grönområden" (källa: Halmstad Kommun).
Åldersgränsen för ett plusboende är vanligen 65+, vilket överensstämmer med Boverkets regler för investeringsbidrag för bostäder för äldre. Jämför med ett "trygghesboende" där åldersgränsen vanligen är 70+ och "äldreboende" där mat, service, omvårdnad och sjukvård ingår.
Bakgrund och motiv till nya lagen.
CITAT UR LAGRÅDSREMISSEN OM BISTÅNDSBEDÖMDA TRYGGHETSBOENDEN: Kommunernas mediankostnad för särskilt boende var år 2015 var drygt 807 000 kr, medan kostnaden för hemtjänstbrukare drygt 266 000 kr. Kostnaden för biståndsbedömt trygghetsboende förväntas hamna någonstans däremellan. Enligt Socialstyrelsen bodde drygt 82 000 personer permanent i särskilt boende år 2016. En tredjedel av de som är över 60 år bor ensamma. Den enskilt största påverkan på kostnaderna för äldres vård och omsorg är om omsorgsbehovet kan förebyggas. Depression är ett av de vanligaste psykiska hälsoproblemen hos äldre personer. Drygt 55% av de äldre upplever idag att de besväras av sin ensamhet. Gemenskap i boendet stimulerar till umgänge och ger social stimulans vilket bidrar till ökad trygghet och att man håller sig aktiv och frisk längre. Förutom att biståndsbedömt trygghetsboende bedöms minska behovet av mer kostsamma former av särskilt boende, bedöms det även bidra till att hålla tillbaka behovet av hemtjänst och hemsjukvård ...genom att de äldre får bättre livsvillkor i form av ökad trygghet och känsla av sammanhang… och förväntas leva ett mer aktivt och självständigt liv.